סוכרת סוג 2 היא אחת מהמחלות השכיחות ביותר בעולם המערבי. שכיחותה קשורה לכמה מגורמי הסיכון שלה: השמנה, חוסר פעילות גופנית, היסטוריה משפחתית של סוכרת, היסטוריה אישית או משפחתית של סוכרת הריון והשתייכות לקבוצות אתניות מסוימות (בארץ השכיחות גבוהה יותר בקרב האתיופים והתימנים). אך, ההשמנה היא גורם הסיכון המרכזי של המחלה.
ניתן למנוע סוכרת סוג 2 בשלביה המוקדמים על ידי שינוי בהרגלי התזונה והחיים. גם לאחר פרוץ המחלה, לתזונה גורם מכריע באיכות חיי החולה.
באנשים בריאים נשמרות רמות הסוכר בדם בתחום קבוע הנע בין 70-100 מ”ג/ ד”ל. כשהם לא אוכלים, מתפרק מאגר הסוכר מהכבד ומתאזנת רמתו בדם. כשהם אוכלים, רמות הסוכר בדם עולות באופן זמני ואז הורמון האינסולין מאפשר את הכנסת הסוכר לתאים (לייצור אנרגיה) והרמה בדם מתאזנת לפי הנורמה.
סוכרת מאופיינת בעיקר ברמות סוכר גבוהות מהנורמה בדם או יתר גלוקוז בדם ותופעה של איבוד גלוקוז בשתן, כשרמת הגלוקוז בדם עולה מעל 180 מ”ג/ד”ל.
קיימת הבחנה בין שני סוגי סוכרת עיקריים:
סוכרת סוג 1
כונתה גם “סוכרת נעורים”, משום שהיא פורצת לרוב בגיל צעיר. סוכרת זו פחות נפוצה. תאי בטא, התאים המייצרים אינסולין בלבלב, נהרסים וייצור האינסולין נפסק לחלוטין. לכן, חולים אלה חייבים לקבל אינסולין חיצוני (בהזרקה).
סוכרת סוג 2
שכיחות העולה עם הגיל ולכן היא כונתה “סוכרת מבוגרים“. מהווה כ-90% מכלל חולי הסוכרת. בחולים אלה יש בדרך כלל ייצור של אינסולין, אך הוא אינו יעיל (בשל מגוון סיבות) ולכן יש צורך בתרופות או באינסולין לאיזון רמות הסוכר. לסוכרת זו קשר הדוק עם השמנה.
הקריטריונים לאבחון סוכרת:
– רמת גלוקוז של 126מ”ג/ד”ל ומעלה לאחר צום של 8 שעות לפחות.
– בדיקת גלוקוז אקראית של 200 מ”ג/ד”ל ומעלה.
– רמת גלוקוז של 200 מ”ג/ד”ל ומעלה שעתיים לאחר העמסת גלוקוז של 75 גרם.
המלצות לאיזון הסוכר בדם באמצעות תזונה:
- יש לאכול ארוחות מסודרות וקבועות כל יום.
- מומלץ לאכול ארוחות המכילות פחמימות, חלבונים ושומנים יחד (השילוב מאט את ספיגת הפחמימות לדם).
- יש להקפיד על ארוחות קטנות ומנות קטנות של פחמימות בכל ארוחה. צריך לחלק את צריכת סך הפחמימות לאורך היום ולאכול ארוחות בהרכב פחות או יותר קבוע מבחינת כמות הפחמימות.
- לאכול יותר פחמימות מורכבות (עמילנים) וחות פחמימות פשוטות (סוכרים).
- אכילת מזונות המכילים סיבים תזונתיים מעכבת עוד יותר את ספיגת הסוכרים לדם. למשל, ירקות מכילים הרבה סיבים תזונתיים ומעט פחמימות פשוטות.
- אכילת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך.
- יש להתאים את אכילת הפחמימות לנתונים גופניים (משקל, גובה, מין, גיל, פעילות גופנית) ולטיפול התרופתי באמצעות הדרכה של דיאטנית קלינית.
- יש לשלב פעילות גופנית, המעלה את יעילות האינסולין ולבן “מפנה” סוכרים מהדם.
- תכננו מראש את האכילה כשאתם יוצאים מהבית.
- גוונו את התפריט שלכם.
- לחלוט יחד 20 עלי זית מעוכים על כל כוס מים. לשתות חצי כוס – פעמיים ביום.
- להרתיח במים 50 גרם קליפות אבטיח ולשתות כתה.
- להרתיח 50 גרם שעועית ירוקה ולשתות כמרק – פעם ביום.
- לחם שיפון/ פומפרניקל/ לחם שעשוי מכמה דגנים ועשיר בסיבים עדיף על פני לחם לבן/ פיתה/ בגט/ מלוואח/ קרקרים/ פריכיות אורז.
- מוצרי דגן מלא/ פסטה עדיפים על פני מוצרי קמח לבן.
- בטטה עדיפה על פני תפוח אדמה על כל צורותיו.
- גריסים/ פסטה/ אפונה/ תירס/ בורגול עדיפים על פני אורז/ קוסקוס.
- אורז חום/ אורז בסמטי עדיפים על פני אורז עגול (ריזוטו)/ אורז יסמין/ אורז פרסי.
- שילוב של אורז עם קטניות כמו מג’דרה (אורז + עדשים) או אורז עם שעועית עדיף על פני אורז לבן או תפוחי אדמה.
- פחמימות משולבות עם ירקות (כמו אורז עם פטריות, אפונה וגזר) עדיפים על פני תוספת פחמימות בלבד (כמו אורז לבן או תפוחי אדמה).
- פירות טריים כמו דובדבנים, שזיפים, אפרסקים, פירות הדר, תפוחים, אגסים ותותים עדיפים על פני אבטיח, תמרים, אננס, צימוקים, תאנים, פירות משומרים ומיצי פירות.
- יוגורט פרי דיאט/ גלידת שמנת דלת שומן עדיפים על פני עוגיות, ביסקוויטים, חטיפי דגנים וממתקים.
ומה אם אתם משתוקקים למתוק?
- שלבו בתפריט היומי שלכם מזונות מתוקים, כמו בטטה, פירות במידה, ממרח טחינה עם דבש, ריבה ללא סוכר, מעדני חלב ויוגורט דיאט וכדומה. כך לא תשתוקקו למתוק במשך היום.
- אם בכל זאת מתחשק לכם ממתק, איכלו ממנו בכמות קטנה. לעיתים זה עדיף מלאכול כמות גדולה של ממתקים ללא סוכר.
- השתמשו בממתיקים מלאכותיים במידה.