הגוג’י ברי – Gou qi berry הטרנדי, שנמכר בחנויות הטבע והתבלינים הוא למעשה צמח המרפא הסיני Gou qi zi.
לפי ההרביולוגיה הסינית, הוא משתייך לקטגוריית הצמחים מחזקי הדם וזאת משום שבראש ובראשונה הוא מזין ומחזק את היין והדם של הכבד והכליות (הידועים גם כיצרני דם).
הגוג’י גם מיטיב עם הג’ינג (Jing) ומתאים לבעיות עיניים מחסר הזנה; כלומר לראייה מטושטשת, לירידה בראייה בשל גיל ולסחרחורות מבעיות ראייה. כמו כן, הוא משפר תפקוד מיני ופוריות.
הסינים מייחסים לו תכונות של אנטי אייג’ינג והארכת תוחלת החיים וזאת משום שהוא עשיר בנוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים). משרד החקלאות האמריקאי (USDA) אף דרג אותו כמספר 1 בסקאלה המודדת את יכולת המזון לספוג רדיקלים חופשיים.
בנוסף, הוא מעלה את רמות האנרגיה ומפחית חולשה ועייפות, ממתן אכילת יתר, מחזק את מערכת החיסון ואף גורם לאופטימיות ולהרגשה טובה. לכן, זכה הגוג’י ברי גם בכינוי “The happy berry“.
Gou qi zi מכיל רמות גבוהות של ויטמין C ושל פוליסכרידים, 18 חומצות אמינו (כולל את 8 חומצות האמינו החיוניות) וגם סידן, ברזל (ב-100 גרם פרי יש 9 מ”ג ברזל!!), סלניום, אשלגן, אבץ וויטמין B. הוא משמש כמקור טוב לחלבון ולסיבים תזונתיים.
ניתן לצרוך אותו כצמח מרפא או פשוט לאכול אותו כפרי יבש, לשלבו בסלטים, אורז ובשאר המאכלים.
לרוב, המנה המומלצת לצריכה באכילה הינה 10 פירות ביום.
מאפיינים כלליים
שם סיני: Gou qi zi שם פרמקולוגי: Fructus lycii chinensis שמות עממיים: Gou qi berry, Chinesis wolfberry fruit שם עברי: פרי האטד הפראי
קטגוריה: מחזקי דם אנרגטיקה: נייטרלי טעמים: מתוק מרידיאנים: Kid, Liv, Lu
גוג’י ברי – תפקודים
1. הזנת הכבד והכליות וחיזוקם – לחסר דם ולחסר יין בכבד ובכליות ובכלל למצבי חסר בהם.
2. מיטיב עם ה-Jing (התמצית) ומבריק את העיניים – לבעיות פוריות ולבעיות ראייה מחוסר הזנה.
3. מחזק את יין הריאות – מפסיק שיעול על רקע זה.
תופעות לוואי והתוויות נגד
אסור לשימוש בחום חיצוני בעקבות פתוגן חיצוני
אסור לשימוש בחסר בטחול עם לחות ושלשולים
Xing Ren – גרעין משמש
שםסיני: Xing Ren שם פרמקולוגי: Semen Pruni Armeniacae שמות בוטניים: Prunus Armeniaca L. Var. Ansu Maxim, P. Armeniaca L. שם עממי: Apricot Seed קטגוריה: שיעול וציפצופים. אנרגטיקה: מעט חמים, מעט רעיל. טעם: מריר. מרידיאנים: Li, Lu מינון: 3-9 גרם.
תפקודים
* זרע המשמש הוא נוגד שיעול ואסטמה ומרגיע. הוא מתאים גם לברונכיטיס ולשיעול חריף. בשילוב עם צמחים אחרים הוא גם מתאים לסוגי שיעול שונים הנגרמים מקור או מחום. בשל טבעו הלח של הזרע, הוא מתאים במיוחד לשיעול יבש.
* מלחלח את המעיים.
התוויות נגד
זהירות בילדים.
זהירות בשלשול.
זרע המשמש אנטגוניסט ל-Huang Qi – Rx. Astragali Membranacei, Huang Qin – Rx. Scutellariae Baicalensis וגם ל-Ge Gen – Rx. Puerariae.
רעילות
לאחר הבליעה, אמגדלין ואמדלינאז מתחברים במערכת העיכול ויוצרים בין השאר חומצה הידרוציאנידית שהיא רעילה ביותר. מנת יתר של זרע המשמש גורמת לסחרחורת, בחילות, הקאות וכאבי ראש שיכולים להגיע עד לדיספניאה, ספאזם, אישונים מורחבים, אריתמיה ותרדמת. מינון קטלני במבוגרים הוא באזור של 50-60 גרעינים, ובילדים – 10 גרעינים. בישול, הסרת הציפוי החיצוני וערבוב עם סוכר – מפחיתים את הרעילות. במקרים של מנת יתר, יש לתת פחם פעיל ומומלץ גם סירופ Ipcac. קליפת העץ משמש או קליפת השורש גם באופן מסורתי שימש כנוגדן [1].
[1] Bensky D.; Gamble A. (1992). Chinese Herbal Medicine – Materia Medica.
Tao Ren – Semen Persicae
שםסיני: Tao Ren שם פרמקולוגי: Semen Persicae שם בוטני: Prunus Persica שם עממי: Peach Kernel
מאפיינים כלליים
קטגוריה: מניעי דם אנרגטיקה: נייטרלי טעם: מר, מתוק מרידיאנים: Ht, Li, Liv, Lu מינון: 4.5-9 גרם
תפקודים
* מפרק תקיעות דם – פותר בעיות רבות שקשורות לתקיעות דם, כולל: הפרעות בווסת, כאבי בטן, אבצסים ובריאות ובמעיים עם מסות קבועות בבטן ופציעה טראומטית.
* מלחלח את המעיים – לעצירות מיובש במעיים.
התוויות נגד
אסור בהריון
Yu li ren – Pruni semen
צמח המרפא Yu li ren נקרא גם Pruni semen. הוא משתייך למחלקת הדו-פסגיים הקדומים, לסדרת הורדנאיים (Rosales), למשפחת הורדיים (Rosaceae), לתת המשפחה של השזיפיים. הצמח כולל את המינים: שזיף, אפרסק, דובדבן, שקד, ורבים אחרים (ישנם למעלה מ-430 מינים שונים בעולם). הפרוני גדל בעיקר במונגוליה, במחוז חביי (שבמזרח סין) ובפרובינציות של מחוז ליאו נינג (שבצפון-מזרח סין). ב-1912 קיבלה במתנה ארה”ב מיפן עצי דובדבן, על מנת לחגוג את הידידות הנרקמת בין שתי המדינות, וכך הם נפוצו גם במערב.
זרע צמח הפרוני (Pruni) משתייך לקטגוריית הצמחים המשלשלים והמלחלחים – צמחים המגרים ומשמנים את מסלולי הקיבה והמעיים ומקדמים הפרשה מהם. וגם לקטגוריה של צמחים המטהרים מים – צמחים שגורמים להפרשת מים וצואה מהגוף. רוב הצמחים מקטגוריה זו מקדמים השתנה ומשמשים במקרים של בצקות בגפיים, מיימת (Ascites), לאסטמה מלחות-ליחה ולתחושת מלאות בחזה. מנת יתר של זרעים אלה או נטילתם לאורך זמן, מזיקה מאוד לבריאות. לכן, יש להפסיק לקחת אותם כשיש הקלה בסימפטומים.
מאפיינים כלליים
שם סיני: Yu li ren שם פרמקולוגי: Pruni semen שם עממי: Bush-cherry seed קטגוריה: משלשלים מלחלחים אנרגטיקה: נייטרלי טעמים: חריף, מר, מתוק מרידיאנים: Li, Si, Sp
Yu li ren – תפקודים
1. לחלוח ופתיחת המעיים – לעצירות מתקיעות צ’י במעיים. שימון המעיים והנעת הצואה. לעצירות בשל מחסור רציני בנוזלי גוף ויובש במעיים. מבין המשלשלים, הפרוני נחשב כבעל עוצמה בינונית.
2. קידום השתנה והורדתבצקות – לבצקת עם קושי במתן שתן ועצירות ולמצבי Leg-Qi. לבצקות עקב מחלת ברי ברי וקשיים במתן שתן או לבצקת עם מיימת.
הגישה העממית ל-Pruni semen
הפירות של הפרוני (Pruni) הם דובדבנים, הם אכילים ומשמשים למיצים, יין, ריבות, בירקות ופטריות מוחמצים ועוד. בשל צבעו האדום העז של הדובדבן, משתמשים בו לקישוט מאכלים. מכאן גם נולד הביטוי “הדובדבן שבקצפת” (החלק הטוב ביותר).
מגדלים את שיח הפרוני גם כצמח נוי או שמשתמשים שמגדלים את הגזם שלו עבור בונסאי. לפעמים מגדלים את השיח כדי שישמש כשובר רוח.
עץ הדובדבן בכלל, ובייחוד פריחתו מהווים סמל היסטורי ותרבותי של יפן, ומכונים – סאקורה. בנוסף, מתקיים ביפן פסטיבל ההאנאמי (花見 שפירושו: הסתכלות על פרחים), פסטיבל לאומי שנתי, החוגג את יופי הסאקורה. הפסטיבל מתקיים בתחילת האביב, כשעצי הדובדבן בפריחה מלאה.
בדרום סין משמש הפרוני תרופה עממית להפרעת שינה עיקשת (אינסומניה) בשל מאורע מפחיד.
תופעות לוואי והתוויות נגד
מנת יתר (מעל 3-9 גרם) או נטילה לאורך זמן הינה מזיקה מאוד לבריאות. לכן, כשמרגישים הקלה בסימפטומים, יש להפסיק את השימוש.
בזהירות בחסר יין עם חסר נוזלים.
בזהירות בהריון.
שילובים
Hua ma ren + Yu li ren + Xing ren
Sm. cannabis sativae +Pruni sm. + Sm. pruni armeniacae
זרע הקנאביס מזין ומלחלח את המעיים, מתאים לעצירות מחסר יין, לעצירות במבוגרים או כתוצאה ממחלת חום ומחסר דם. זרע הפרוני מלחלח ופותח את המעיים. זרע הפרוני הארומטי מלחלח את המעיים. השילוב של כולם יחד מתאים לעצירות כרונית מחסר צ’י או מיובש במעיים.
Yu Li Ren + Yi Yi Ren + Fu ling + Hua Shi
Pruni Sm. + Coicis Lachryma Joby + Poria Cocos + Talcum
זרע הפרוני מקדם השתנה, מעלים בצקות, מלחלח ופותח את המעיים. גריסי הפנינה מנקזים לחות, משתנים ומטפלים בבצקות. מתאימים לקושי במתן שתן ולנפיחות בטנית. הפטריה מנקזת לחות ומשתנת. מתאימה לבצקות ולקושי במתן שתן. הטלק מסלק חום מהשלפוחית ומשתן. השילוב של כולם יחד מתאים לבצקות עם נפיחות בבטן, עצירות ואצירת שתן.
Yu li Ren + Tao Ren + Xing Ren + Bai zi Ren
Pruni Sm. + Peach Seed + Apricot Seed + Biotae Orientalis Sm.
זרע הפרוני מלחלח ופותח מעיים. הזרע של האפרסק מלחלח את המעיים ומעודד יציאות. מתאים לעצירות מיובש במעיים ובמיוחד עם תקיעות דם. גרעין המשמש מלחלח את המעיים ופותח חסימות במעיים. הביוטה מלחלח את המעיים כשיש עצירות מחסר יין ודם. השילוש של כולם יחד הופך לפורמולה – Wu Ren Wan, בה משתמשים לעצירות במעיים מיובש.
Yu li Ren + Chi xiao Dou + Sang bai Pi + Bai mao Gen
Pruni Sm. + Sm. Phaseoli Calcarati + Cx. Mori Albae Radicis + Imperata Cylindricae Rz.
זרע הפרוני מוריד בצקות. זרע הפאסאולי מסלק חום, משתן כשיש נפיחות בטנית על רקע בצקת. מתאים לקושי במתן שתן ולבצקות ברגליים, מוריד למטה ומוציא מהגוף מים ולחות. קליפת עץ התות הלבן משתנת ומורידה בצקות. מתאימה לבצקת על רקע דלקת כליות אקוטית ולבצקות שטחיות בגפיים או בפנים. האימפראטה מתאימה לבצקות עם קושי במתן שתן. השילוב של כולם יחד הופך לפורמולה – Yu Li Ren Tang, פורמולה לבצקות.
צמדים – Dui Yao
Yi yi Ren + Yu li Ren
Coicis Lachryma Joby + Pruni Sm.
גריסי הפנינה מנקזים לחות ומטפלים בלחות חמה בכל צורותיה, משתנים ומחזקים את צ’י הטחול. מתאימים לטיפול בבצקות, בקושי במתן שתן ובחסר תיאבון. זרע הפרוני מקדם השתנה, מתאים לעצירות ממחסור רציני בנוזלי גוף ויובש במעיים. שילובם יחד מתאים לטיפול בגידול שפיר בבלוטת הערמונית (פרוסטטה) והקלה לאחר מחלת מתישה, המלווה בשיעול, חום, איבוד תיאבון והזעות (כמו למשל בשחפת).
Cassava – קסאווה
שם פרמקולוגי: Cassava שמות בוטניים: Manihot esculenta, Yuca, Manioc
תפקודים
* לטיפול בשלשול ומלריה.
* עלי הקסאווה משמשים לטיפול ביתר לחץ דם, כאב ראש ובכלל לכאב.
* לפי הקובנים היא מתאימה לטיפול בתסמונת המעי הרגיז.
* הקסאווה הוא עמילן טבעי ללא גלוטן, ולכן ניתן להפיק ממנו קמח, הנקרא טפיוק, והוא מהווה חלופה לחיטה לחולי צליאק.
קיימים שני סוגים של קסאווה: “מתוקה” או “מרה”, שמשמעותן: נוכחות או העדר רמות רעילות של Glucoside Cyanogenic. מינון של 40 מ”ג Glucoside Cyanogenic קסאווה טהור מספיקה כדי להרוג פרה. בבני אדם זה יכול לגרום לסקלרוזה (Sclerosing) חמורה בלבלב, המובילה דלקת לבלב כרונית. לכן, יש צורך לעבדה לפני האכילה (על ידי השריה, בישול, תסיסה וכדו’).