מבנה גופם של טיפוסי העץ הינו חטוב וגבוה עם כתפיים רחבות יחסית. תווי פניהם מעט חדים, הלחיים בולטות, הסנטר מחודד, המצח גבוה ורחב עם נטייה למפרצים בקו השיער.
טיפוסי העץ הם אנשים אנליטיים, מסודרים, מאורגנים, אסרטיביים, החלטיים, נחושים, בעלי דמיון מפותח ויצירתיים.
העץ מתאפיין בצמיחה ובהתפתחות מתמידים; הוא צומח ומתפתח כלפי מעלה וגם לכל הצדדים, ועדיין הוא מחובר לקרקע וצומח מגזע אחד.
כמו שהעץ צומח כלפי מעלה ורוצה להגיע לאושר השמש, ועושה זאת לעיתים על חשבון הסתרתה לשיחים ולעצים האחרים, כך טיפוס העץ נחוש, יוזם, מאתגר, שאפתן, מנהיג, עוצמתי, עצמאי, תחרותי, שתלטן, נוקשה, דוחף, בעל מוטיבציה גבוהה ומקדם את מה שעוזר לו להגיע למטרתו. טיפוס העץ הוא מנהיג שלא אוהב להיות מונהג, שלא אוהב לקבל מרות או עצות ומעדיף לקבל את ההחלטות בעצמו. הוא אוהב להיות בשליטה ולא אוהב כשמפתיעים אותו, מפני שכאשר אין לו מספיק מידע או ידע בנוגע למה שקורה איתו, קשה לו להתנהל בוודאות, לתכנן קדימה ולהיות בתנועה. מגבלות של אחרים, הגורמות לו לעיכובים, מוציאות ממנו תגובות ויחס בוטה ומזלזל.
לעץ ישנה גמישות המאפשרת לו להתכופף מפני הרוח (ולא לעמוד נוקשה וכתוצאה מכך להישבר ממנה), תנועה המאפשרת לו בחינת מצבים ואפשרויות מנקודות מבט משתנות. זה גם מה שמאפשר לו להוציא את הדברים מן הכח אל הפועל ביתר קלות ונחישות. הבהירות ואומץ הלב מאפשרים לו הגמישות לשנות את מסלולו מבלי לאבד מעוצמתו.
דפוס הפעולה של טיפוס אלמנט העץ הוא בניית לחץ על מנת להניע לפעולה; המתח עוזר לו להיות מתוח, חד ובהיר כשהוא מסתער בהתלהבות על הפרויקט. בלי לחץ אין לו ריגוש. בדרך כלל הוא יעדיף לייצר מספר פרויקטים בו זמנית, ולבצעם, כשהוא קופץ מדבר לדבר, אך עדיין כל דבר מתנהל לפי תזמון מדויק ומדוקדק.
הוא אוהב קיצורי דרך, ולכן הרבה פעמים הוא מוותר על שלבים הכרחיים וקורא תיגר על חוקים ומוסכמות.
לא תמיד הוא מבין, כי המתח שמביא לו את התנועה ואת המרץ הוא גם זה המדיר מחייו נינוחות ושלווה, ההכרחיים לחידוש כוחות ולמנוחה. לכן חייו שזורים בתגובות רגשיות ובהתפרצויות של כעס; הוא כועס כשהדברים לא נעשים בדרכו שלו או כשהוא מזהה מגבלה ומכשול. הוא נוטה לצבור מתחים וכעסים, מה שגורם לטונוס שריריו להיות מוגבר ולנטייה להתפרצויות זעם או להדחקה.
איבר החישה המקושר לאלמנט העץ הם העיניים, המסמלות את היכולת לראות קדימה, לראות את הנולד. אדם מאלמנט זה יכול לראות את הכיוון שלו, לראות לאן הוא רוצה להגיע בעתיד.
טיפוס העץ רוצה לדעת קדימה; מה התכלית, מה הכיוון. דבר ההולם את רצונו לסדר ולארגון הנותנים לו בהירות לגבי מיקומו וקצב תנועתו.
התייחסות למעגל הבקרה של חמשת האלמנטים
אלמנט העץ הוא האלמנט הראשון במעגל חמשת האלמנטים (למרות שלמעגל אין התחלה ואין לו סוף), בשל הקשר שלו לאנרגיה של לידה, פריצה והתחדשות.
אלמנט העץ נוצר מאלמנט המים, הוא יוצר את אלמנט האש, מבקר את אלמנט האדמה ומבוקר על ידי אלמנט המתכת, המביאה את התנועה ההפוכה מזו של העץ (שמירת הגבולות).
ראשית, העץ נוטע את שורשיו באדמה ורק אחר כך משקים אותו במים והוא צומח לגובה. האדמה מייצגת את המציאות הגלויה, את הפרקטיקה (אוכל, משפחה, עבודה). השפע של העץ נמצא במימוש, באדמה. כדי שהוא יצמח הוא צריך את המים, המספקים לו רעיון וחזון. אלמנט המים מייצג את הזרע והשורש של הצמח, ואילו אלמנט העץ מייצג את הגבעול או את כל מה שנמצא מעל הקרקע, את הכח והתנועה המוציאים את הרעיון אל הפועל.
עץ עם עודף מים הולך לאיבוד ב”ים” של תיאוריות, הוא מנותק מהאדמה, כמו צמח מים. לעומתו, צמח שחי ללא מים (כמו קקטוס), אוצר את המים בתוכו, מצמיח קוצים של שיפוט וציניות.
כשעוצמת העץ בעודף, היא מאבדת את ההזנה של המים ואת הריסון של המתכת, דבר הגורם לחוסר גמישות, נוקשות או רודנות.
בחוסר איזון עשוי טיפוס העץ להתגלות כאדם מופנם וסגור.
העץ לא בוחן את ההיבטים השונים של הרעיון; הוא לא מתעניין אם הרעיון פילוסופי מספיק (כמו שירצה טיפוס המים), צודק (כמו שיחפש טיפוס המתכת), משתלם (כמו שיחשוק טיפוס האדמה) או מלהיב (כמו משאלתו של טיפוס האש). מעניין אותו האם הרעיון יכול לעמוד במבחן המציאות.
איברים: LIV, GB. איברים אלו אחראים על זרימה חלקה של אנרגיה (צ’י) בגוף, ולכן הפתולוגיות העיקריות של אלמנט העץ מתבטאות בתקיעות (סטגנציה) של אנרגיה (צ’י) או בתנועה עודפת. כיוון: מזרח , הכיוון ממנו זורחת השמש, ממנו מתעוררים ומתחילים החיים והכיוון ממנו מגיעה הרוח. עונה: אביב, עונת הנביטה, הצמיחה והלבלוב. צבע: ירוק, צבע העץ, האביב והפריחה. טעם: חמוץ, כמו טעם האביב לפני ההבשלה. הטעם החמוץ מכווץ וממרכז את האנרגיה לקראת הפריצה. רגש: כעס, טינה, תסכול, מרמור, עלבון. שלב במעגל החיים: לידה. שעות ביום: בוקר, וזאת משום שהשמש הזורחת, פורצת ומאירה את האפלה. קול: צעקה. מקצועות אופייניים: אמן, פסל, סופר, מעצב אופנה, דוגמן, נגר, צייר.